vendredi 21 juin 2013

Ευχαριστούμε Mediapart, ευχαριστούμε Παρίσι

Ευχαριστούμε Mediapart, ευχαριστούμε Παρίσι

Μια μεγάλη βραδιά στήριξης του ελληνικού λαού πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι από το δημοσιογραφικό οργανισμό Mediapart.Δημοσιογράφοι, όπως η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι Θ. Παπαϊωάννου, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, Έλληνες και Γάλλοι κατέκλυσαν το θέατρο Chateletστο Παρίσι και με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ έστειλαν μήνυμα στην ελληνική αλλά και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Στο κάλεσμα προς την ελληνική κυβέρνηση, που υπογράφουν μεταξύ άλλων, ο δημοσιογραφικός οργανισμός Mediapart, η οργάνωση Reporterssansfrontières, η γαλλική Humanité και πληθώρα κινημάτων καταγγέλλεται ότι το κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης συνιστά παραβίαση των αρχών της Δημοκρατίας και των ιδρυτικών πολιτικών αξιών στην Ε.Ε. Προειδοποίηση όμως απευθύνεται και προς τους πολίτες της Ευρώπης, καθώς, όπως τονίζεται, στην  Ελλάδα διακυβεύεται σήμερα το κοινό μέλλον των ευρωπαϊκών λαών, όχι μόνο το μέλλον των οικονομιών τους αλλά κυρίως των Δημοκρατιών τους.
Το κάλεσμα του Chateletγια την Ελλάδα

Η ανεξαρτησία της πληροφόρησης, ο πλουραλισμός των απόψεων κι η ελευθερία του πολιτισμού αποτελούν στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα . Κάθε αυταρχική επίθεση στα δικαιώματα αυτά είναι έγκλημα κατά της δημοκρατίας, της ζωτικότητας της, της πολυφωνίας και δημιουργικότητας της.

 Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δημοκρατίες δημιούργησαν δημόσιους φορεις ραδιοτηλεόρασης, που χρηματοδοτούνται από τους φόρους και είναι στην υπηρεσία των πολιτών. Η ύπαρξη τους οφείλει να αποτελεί  προστασία εναντίον της αποκλειστικής υπαγωγής της πληροφόρησης και του πολιτισμού στις στις στις οικονομικές επιταγές του κέρδους και της αποδοτικότητας.

Οποία και αν είναι τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν, η απόφαση που πήρε, στις 12 Ιουνίου η ελληνική κυβέρνηση να κλείσει από τη μια μέρα στην άλλη, τους δημόσιους  ραδιοσταθμούς και τα τηλεοπτικά κανάλια είναι μια παραβίαση των αρχών αυτών, ανάρμοστη σε μια δημοκρατία. Είναι επιπλέον παραβίαση των ιδρυτικών πολιτικών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


"Το σύστημα της ραδιοτηλεόρασης στα Κράτη μέλη είναι άμεσα συνδεδεμένοι  με τις δημοκρατικές, κοινωνικές, και πολιτισμικές ανάγκες κάθε κοινωνίας και με την αναγκαιότητα διαφύλαξης του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης", όπως διακηρύσσει το πρωτόκολλο για την κρατική ραδιοτηλεόραση που συνοδεύει την Ευρωπαϊκή συνθήκη του ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΤΟΥ 1997.

 Στην  Ελλάδα διακυβεύεται σήμερα το κοινό μέλλον των ευρωπαϊκών λαών, όχι μόνο το μέλλον των οικονομιών μας, αλλά κυρίως των δημοκρατιών μας. Δε δεχόμαστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να  μετατρέψει την Ελλάδα σε εργαστήριο αυταρχικών πολιτικών, παραμερίζοντας τις ελευθερίες στο όνομα του Χρηματιστήριου: πολιτικών που καταστρέφουν τη δημοκρατία στο όνομα του χρήματος, δίνοντας  προτεραιότητα στα ιδιωτικά συμφέροντα πριν από το κοινό αγαθό.

  Καλούμε τους εκλεγμένους αντιπροσώπους και τους κυβερνώντες να συνειδητοποιήσουν το σήμα κινδύνου που αποτελεί το παράπτωμα της Ελληνικής κυβέρνησης. Οι χώρες μας κι οι ήπειροί μας δε θα σώσουν τις οικονομίες τους με την υποχώρηση η την εγκατάλειψη της δημοκρατίας. Αυτή η οδός, είναι η οδός της καταστροφής, του "ο καθένας γι τον εαυτό του", του μίσους που σηκώνει κεφάλι και της αυξανόμενης ανισότητας.

Αλληλέγγυοι με το Ελληνικό λαό στις δοκιμασίες που περνάει, διακηρύσσουμε, όλοι μαζί, με την πολλαπλότητα, των απόψεων μας,  ότι ο κίνδυνος που απειλεί την Ευρώπη και τις χώρες μέλη της δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με την ενδυνάμωση της δημοκρατίας, την διεύρυνση των δικαιωμάτων και την ενίσχυση των ελευθεριών
   Παρίσι 18 Ιουνίου 2013 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire